Nowa matura z geografii 2020 poziom rozszerzony odbyła się 13 maja 2020 roku. Na napisanie poziomu rozszerzonego maturzyści mieli 180 minut, czyli standardowe 3 godziny. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 60.
Zadanie 1. (0–1)
Zadanie wykonaj na podstawie zdjęcia satelitarnego, na którym przedstawiono oświetloną i nieoświetloną promieniami słonecznymi część Europy i Afryki, wykonanego w wybranym dniu maja (strona I barwnego materiału źródłowego).
Dokończ zdanie. Zaznacz odpowiedź A albo B oraz jedną z odpowiedzi 1–4.
Na fotografii przedstawiono sytuację, w której w Warszawie
Odpowiedź:
A4
[rs-ads block="Matura"]
Zadanie 2.
Na mapie Afryki numerami od 1 do 5 oznaczono wybrane stacje meteorologiczne.
Zadanie 2.1. (0–2)
W tabeli podano średnie miesięczne temperatury powietrza i średnie sumy miesięcznych opadów atmosferycznych dla czterech stacji spośród zaznaczonych na mapie Afryki.
Wpisz odpowiednie numery obok danych klimatycznych, tak aby dane te odpowiadały właściwym stacjom zaznaczonym na mapie Afryki.
Odpowiedź:
5
2
4
1
Zadanie 2.2. (0–1)
Poniżej opisano uwarunkowania i cechy sieci osadniczej jednego z państw, w którym jest położona stacja meteorologiczna zaznaczona na mapie Afryki.
Przez kraj przebiega wysoka bariera orograficzna o kierunku SW ̶ NE, będąca również granicą klimatyczną i społeczno-ekonomiczną. W północno-zachodniej części kraju leży większość ośrodków miejskich, a południowo-wschodnia część jest słabiej zaludniona. W północno-zachodniej części kraju, na wybrzeżu lub nad rzekami, miasta rozwijały się już w starożytności, a w pozostałej części kraju miasta powstały w późniejszych okresach, głównie w oazach lub w pobliżu miejsc wydobycia surowców mineralnych, takich jak fosforyty i rudy metali.
Na podstawie: P. Wilczyński, Osadnictwo miejskie […], Kielce 2007.
Dokończ zdanie. Zaznacz odpowiedź A, B albo C oraz jedną z odpowiedzi 1–3.
W tekście opisano uwarunkowania i cechy sieci osadniczej
Odpowiedź:
B1
Zadanie 3.
Zadanie wykonaj na podstawie mapy synoptycznej Europy obrazującej pogodę w jednym z jesiennych dni w wybranym roku (strona I barwnego materiału źródłowego).
Zadanie 3.1. (0−1)
Na schematycznych rysunkach przedstawiono uproszczone przekroje przez troposferę nad obszarami, nad którymi przechodzą fronty atmosferyczne. Na przekrojach liniami nad powierzchnią gruntu zaznaczono powierzchnie frontalne, a strzałkami − kierunki ruchu mas powietrza. Za pomocą sygnatur literowych zaznaczono typy chmur charakterystyczne dla danych frontów atmosferycznych.

Odszukaj ma mapie synoptycznej linię przekroju przez troposferę (I−II), poprowadzoną przez środkową część Półwyspu Skandynawskiego.
Zaznacz poprawne dokończenie zdania.
Przekrój przez troposferę wzdłuż linii I−II przedstawiono na rysunku oznaczonym numerem
A. 1.
B. 2.
C. 3.
D. 4.
Odpowiedź:
A.
[rs-ads block="Matura"]
Zadanie 3.2. (0−2)
Wyjaśnij, dlaczego w Madrycie, w sytuacji przedstawionej na mapie synoptycznej, obserwuje się bezchmurne niebo.
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
Madryt znajduje się w zasięgu wyżu barycznego, w którym występują zstępujące ruchy mas powietrza (osiadanie mas powietrza). Powietrze podczas osiadania ogrzewa się adiabatycznie, co utrudnia kondensację pary wodnej i powstawanie chmur.
Zadanie 4. (0−2)
Na mapie Ameryki Północnej zaznaczono literami A−D miejsca położone w strefie nadbrzeżnej, dla której prądy morskie odgrywają istotną rolę w kształtowaniu się warunków klimatycznych.
Wskaż dwa miejsca, w których klimat znajduje się pod wpływem prądów morskich płynących w kierunku wyższych szerokości geograficznych. Wpisz właściwe litery. Podaj dwie konsekwencje wpływu takich prądów na klimat tych miejsc.
Miejsca: ........, .........
Konsekwencje:
1.
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
2.
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
Miejsca: A, D
Przykładowe konsekwencje:
− Większa średnia roczna (dobowa) temperatura powietrza.
− Mniejsze roczne (dobowe) amplitudy temperatury powietrza.
− Większa roczna suma opadów atmosferycznych.
− Większe zachmurzenie.
Zadanie 5.
Zadanie wykonaj na podstawie mapy temperatury wód powierzchniowych oceanu światowego (strona I barwnego materiału źródłowego) oraz poniższej mapy, na której przedstawiono rejony powstawania i trasy przemieszczania się cyklonów tropikalnych.
Zadanie 5.1. (0−1)
Podaj czynnik, który uniemożliwia tworzenie się międzyzwrotnikowych cyklonów tropikalnych u wybrzeży Peru i Angoli.
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
− Względnie niska temperatura powierzchniowych wód oceanicznych (spowodowana zimnymi prądami morskimi).
− Występowanie zimnego prądu morskiego.
Zadanie 5.2. (0−1)
Sformułuj dwie prawidłowości dotyczące przemieszczania się cyklonów tropikalnych.
1. ...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
2. ...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
− Cyklony przemieszczają się od obszarów podrównikowych w kierunku wyższych szerokości geograficznych.
− Cyklony przemieszczają się generalnie ze wschodu na zachód.
− Trajektorie cyklonów zgodnie z działaniem siły Coriolisa odchylają się na półkuli północnej w prawo, a na półkuli południowej ̶ w lewo.
− Cyklony, docierając do stref wybrzeży, zanikają na obszarach lądowych.
[rs-ads block="Matura"]
Zadania od 6. do 11. wykonaj, korzystając z barwnej mapy szczegółowej Suwalskiego Parku Krajobrazowego (strona II barwnego materiału źródłowego LINK).
Zadanie 6. (0–2)
W dniu 22 czerwca wysokość Słońca w momencie górowania, zmierzona w jednym z miejsc na obszarze Suwalskiego Parku Krajobrazowego, wyniosła 59°10ʹ.
Oblicz szerokość geograficzną miejsca, w którym wykonano pomiar, a następnie zaznacz poprawne dokończenie zdania. Przyjmij deklinację Słońca o wartości 23°26ʹ. Zapisz obliczenia.
Obliczenia
Szerokość geograficzna: ....................................
Pomiar został wykonany
A. na Górze Zamkowej w polu E2.
B. w punkcie widokowym w polu E1.
C. na brzegu jeziora Hańcza na granicy pól mapy C1/C2.
D. w punkcie widokowym na brzegu rzeki Czarna Hańcza w polu B3.
Odpowiedź:
ȹ = 90° – h + δ
ȹ = 90° – 59°10ʹ + 23°26ʹ = 54°16ʹ
Miejsce pomiaru: C.
Zadanie 7. (0–1)
Zadanie wykonaj, korzystając z barwnej mapy szczegółowej oraz fotografii (zamieszczonej na stronie III barwnego materiału źródłowego) rezerwatu położonego na tej mapie w polu C2.
Oceń, czy poniższe informacje są prawdziwe. Zaznacz P, jeśli informacja jest prawdziwa, albo F – jeśli jest fałszywa.
| 1. |
Rezerwat, w którym wykonano fotografię, jest położony na równinie sandrowej, a na fotografii przedstawiono otoczaki rzeczne. |
P |
F |
| 2. |
Wzgórza moreny czołowej na obszarze przedstawionym na mapie powstały wskutek akumulacyjnej działalności lądolodu. |
P |
F |
| 3. |
Na wysoczyznach dominującym zbiorowiskiem roślinnym są lasy łęgowe, a w obniżeniach ̶ buczyny. |
P |
F |
Odpowiedź:
F, P, F
Zadanie 8. (0–1)
Uzupełnij poniższe zdania odnoszące się do cech wybranych jezior. Wpisz właściwe określenia wybrane spośród podanych w nawiasach.
Hańcza jest jeziorem
(bezodpływowym / przepływowym) .......................................................... .
Ze względu na dużą przezroczystość wód jeziora Hańcza można wnioskować, że pod względem żyzności należy ono do jezior
(oligotroficznych / eutroficznych) ............................................... .
Jezioro Jaczno (D1), charakteryzujące się dużą ilością planktonu, oraz jezioro Hańcza są zaliczane pod względem zawartości substancji biogennych do
(tego samego / innego).......................................................... typu.
Odpowiedź:
przepływowym
oligotroficznych
innego
[rs-ads block="Matura"]
Zadanie 9. (0–1)
Dokończ zdanie. Zaznacz odpowiedź A albo B oraz jej uzasadnienie spośród 1–4.
Hańcza należy do jezior polodowcowych
Odpowiedź:
B2
Zadanie 10. (0–1)
Linia brzegowa jeziora Hańcza jest położona na wysokości 227 m n.p.m.
Uzupełnij zdanie – wpisz właściwe określenie dobrane z podanych w nawiasie. Uzasadnij wybór, uwzględniając wysokość bezwzględną najgłębszego punktu dna jeziora Hańcza.
Jezioro Hańcza
(należy / nie należy) ........................................... do jezior kryptodepresyjnych.
Uzasadnienie:
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
nie należy
Przykładowe uzasadnienie:
Najgłębszy punkt dna jeziora jest położony 108 m poniżej linii brzegowej tego zbiornika, czyli na wysokości 119 m n.p.m., a zatem największa głębia jeziora leży powyżej poziomu morza.
Zadanie 11.1. (0–1)
Podaj − wyłącznie na podstawie barwnej mapy szczegółowej − trzy cechy przyrodnicze doliny rzeki Czarna Hańcza w polach mapy B2/3.
1. ...........................................................................................................................................
2. ...........................................................................................................................................
3. ...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
− Dolina jest wąska.
− Jest głęboko wcięta.
− Jest formą rzeźby o stromych zboczach.
− Ma kręty przebieg.
− Fragmenty doliny są porośnięte lasem.
− Dno jest częściowo zabagnione.
Zadanie 11.2. (0–1)
Zadanie wykonaj na podstawie szkicu geomorfologicznego fragmentu doliny Czarnej Hańczy (strona III barwnego materiału źródłowego ) położonego w sąsiedztwie Zalewu Turtulskiego w polu B3 barwnej mapy szczegółowej.
Przedstaw podobieństwo i różnicę, jakie dostrzegasz między ozem a rynną polodowcową.
Podobieństwo:
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Różnica:
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
Podobieństwo:
− Formy mają wydłużony kształt.
− Są formami fluwioglacjalnymi.
Różnica:
− Oz jest formą wypukłą, a rynna – wklęsłą formą rzeźby.
− Oz jest formą akumulacyjną, a rynna – erozyjną.
[rs-ads block="Matura"]
Zadanie 12. (0–1)
Na południowy wschód od Suwalskiego Parku Krajobrazowego, przedstawionego na barwnej mapie szczegółowej, Czarna Hańcza płynie przez obszar Równiny Augustowskiej.
Spośród sformułowań oznaczonych literami A−H wybierz te, które tworzą model przyczynowo-skutkowy, przedstawiający etapy powstawania gleb pokrywających większość obszaru Równiny Augustowskiej. Do każdej kratki wpisz jedną literę.
A. Utworzenie sandru.
B. Utworzenie moreny dennej.
C. Powstanie gleby bielicowej.
D. Powstanie gleby brunatnej.
E. Rozwój lasu iglastego.
F. Rozwój lasu liściastego.
G. Akumulacja osadów fluwioglacjalnych.
H. Akumulacja osadów jeziornych – iłów warwowych.
Odpowiedź:
G-A-E-C
Zadanie 13. (0–1)
Zadanie wykonaj na podstawie mapy, na której przedstawiono średnią liczbę dni z pokrywą śnieżną w Polsce w wybranym okresie XX wieku (strona III barwnego materiału źródłowego).
Wyjaśnij, dlaczego Nizina Podlaska charakteryzuje się inną długością zalegania pokrywy śnieżnej niż Nizina Szczecińska. W odpowiedzi odnieś się do obu regionów.
..............................................................................................................................................
..............................................................................................................................................
Odpowiedź:
− Dłuższy czas zalegania pokrywy śnieżnej na Nizinie Podlaskiej jest wynikiem częstszego oddziaływania zimnych mas powietrza kontynentalnego napływających ze wschodu. Nizina Szczecińska zimą jest poddawana ocieplającym wpływom oceanicznym.
− Na Nizinie Szczecińskiej pokrywa śnieżna zalega krócej, ponieważ w zimie jest tam cieplej niż na Nizinie Podlaskiej, co wynika z ocieplającego wpływu Oceanu Atlantyckiego i Morza Bałtyckiego oraz silniejszych wpływów kontynentalnych na wschodzie.
− Na Nizinie Podlaskiej udział opadu śniegu w całkowitym opadzie jest większy niż na Nizinie Szczecińskiej, na co zimą mają wpływ cieplejsze masy oddziaływujące na zachodzie i chłodne kontynentalne na wschodzie.
− Ocieplenia i odwilże, które postępują zwykle od zachodu, wcześniej docierają na Nizinę Szczecińską, poddawaną silniejszym wpływom oceanicznym, niż na Nizinę Podlaską, na którą zimą dłużej oddziałują masy powietrza kontynentalnego.
Zadanie 14. (0−1)
Zadanie wykonaj na podstawie rysunków, na których przedstawiono poszczególne etapy procesów geologicznych na wybranym obszarze.
Uzupełnij schemat, tak aby przedstawiał w kolejności od najstarszego do najmłodszego wydarzenia geologiczne, które zaszły na obszarze przedstawionym na rysunkach. Wpisz we właściwe miejsca odpowiednie numery rysunków.
Odpowiedź:
3-2-6-4-1-5
Zadanie 15. (0–1)
Zadanie wykonaj na podstawie mapy geologicznej, na której przedstawiono wiek skał budujących Islandię (strona III barwnego materiału źródłowego).
Zaznacz dwie poprawne informacje odnoszące się do budowy geologicznej Islandii lub związków między jej budową geologiczną a innymi elementami środowiska geograficznego.
A. Zaznaczona na wschodnim wybrzeżu Islandii miejscowość Höfn znajduje się w części litosfery leżącej na obszarze płyty eurazjatyckiej.
B. Warstwa skał powierzchniowych Islandii jest zbudowana głównie ze skał magmowych głębinowych, o czym świadczy ich wiek.
C. Najmłodsze skały, charakterystyczne dla budowy geologicznej Islandii, powstały w czasie orogenezy hercyńskiej.
D. Na Islandii obecność wód termalnych jest charakterystyczna dla obszarów występowania na powierzchni najstarszych skał.
E. Wzajemne położenie wulkanów i lodowców może sprzyjać występowaniu powodzi w niektórych regionach Islandii.
Odpowiedź:
A., E.
[rs-ads block="Matura"]
Zadanie 16. (0–2)
Erupcje wulkanów mogą się przyczyniać do zmian temperatury powietrza.
Wyjaśnij możliwy wpływ dużych erupcji wulkanicznych zarówno na spadek, jak i na wzrost temperatury powietrza w skali globalnej.
Wpływ na spadek temperatury powietrza:
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Wpływ na wzrost temperatury powietrza:
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
Wpływ na spadek temperatury powietrza:
− Pyły wulkaniczne, roznoszone przez wiatr, zmniejszają bezpośrednie promieniowanie słoneczne, czym przyczyniają się do spadku temperatury powietrza w skali globu.
− W wyniku połączenia wody i SO2 powstają aerozole siarczanowe, które rozpraszają i odbijają promieniowanie słoneczne, co prowadzi do zmniejszenia jego dopływu do powierzchni Ziemi i spadku temperatury powietrza.
Wpływ na wzrost temperatury powietrza:
− Gazy wulkaniczne, jak np. CO2, metan, dostając się do atmosfery, wzmacniają efekt cieplarniany i powodują wzrost temperatury powietrza na Ziemi.
Zadanie 17. (0–2)
Uzupełnij tabelę. Przyporządkuj warunkom powstawania gleby określony typ gleby i charakterystyczny dla niej obszar występowania w Polsce. Typ gleby i obszar występowania wybierz z podanych.
Typ gleby: bagienne, bielicowe, czarnoziemy, rędziny.
Obszar występowania: Dolina Biebrzy i Narwi, okolice Chęcin w Górach Świętokrzyskich, Płaskowyż Głubczycki, Równina Tucholska.
| Warunki powstawania gleby |
Typ gleby |
Obszar występowania |
| Wytworzone na skałach węglanowych (wapieniach, dolomitach, marglach, zlepieńcach zygmuntowskich). |
|
|
| Wytworzone na słabo przepuszczalnym podłożu w warunkach stałego lub okresowego podtapiania. |
|
|
| Wytworzone na podłożu lessowym przy udziale roślinności łąkowo-stepowej i leśno-stepowej. |
|
|
Odpowiedź:
rędziny - okolice Chęcin w Górach Świętokrzyskich
bagienne - Dolina Biebrzy i Narwi
czarnoziemy - Płaskowyż Głubczycki
Zadanie 18. (0−1)
Na blokdiagramie wskazano wybraną płaszczowinę.
Wyjaśnij, w jaki sposób powstała wskazana płaszczowina. Uwzględnij proces charakterystyczny dla deformacji ciągłych i proces charakterystyczny dla deformacji nieciągłych.
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
Powstanie płaszczowiny jest skutkiem fałdowania warstw skalnych (obalenia fałdów) oraz przemieszczania oderwanych (odkłutych) fałdów.
Zadanie 19.
Na mapie oznaczono numerami 1–5 zasięg wybranych regionów fizycznogeograficznych Polski.
Zadanie 19.1. (0−1)
Uzupełnij tabelę. Wpisz obok każdego opisu regionu numer, którym ten region oznaczono na mapie.
| Opis regionu |
Położenie regionu (numer na mapie) |
| Występują tam największe w Polsce złoża gipsów i anhydrytów, powstałe w neogenie. |
|
| W budowie geologicznej można wyróżnić elementy charakterystyczne dla platformy wschodnioeuropejskiej. |
|
| W budowie geologicznej dominują struktury płaszczowinowe. |
|
Odpowiedź:
4
1
5
Zadanie 19.2. (0−1)
Zaznacz dwie cechy środowiska geograficznego obszaru oznaczonego numerem 5 na mapie.
A. Na tym obszarze znajdują się dwa parki narodowe.
B. Dla tego obszaru są charakterystyczne formy krasu podziemnego.
C. W dolinie największej rzeki regionu wybudowano zbiorniki retencyjne.
D. Cechą charakterystyczną szaty roślinnej są formacje trawiaste − połoniny.
E. Główne cechy współczesnej rzeźby terenu powstały w efekcie zlodowaceń plejstoceńskich.
Odpowiedź:
C., D.
Zadanie 20. (0−2)
Na mapie przedstawiono położenie wybranych państw europejskich oznaczonych numerami 1−5.

W latach 2009−2017 przyjęto do NATO trzy państwa położone na Półwyspie Bałkańskim, różniące się strukturą religijną i wyznaniową ludności.
Uzupełnij tabelę. Wpisz w każdym wierszu nazwę państwa przyjętego do NATO w latach 2009−2017 oraz numer, którym oznaczono je na mapie.
Odpowiedź:
Nazwa państwa Oznaczenie na mapie
Czarnogóra 3
Albania 4
Chorwacja 1
[rs-ads block="Matura"]
Zadanie 21. (0−1)
Niektóre miasta, oprócz pełnionej funkcji usługowej, w XXI wieku uzyskały nowe funkcje.
Przedstaw nową funkcję miast Prisztina i Dżuba, nadaną im w XXI wieku.
...........................................................................................................................................
Odpowiedź:
Miasta zaczęły pełnić funkcję stołeczną po ogłoszeniu niepodległości Kosowa i Sudanu Południowego.
Zadanie 22. (0–1)
Na mapie Szwajcarii przedstawiono obszary różniące się strukturą językową ludności.
Oceń, czy poniższe informacje są prawdziwe. Zaznacz P, jeśli informacja jest prawdziwa, albo F – jeśli jest fałszywa.
| 1. |
Każdy z czterech języków urzędowych Szwajcarii należy do rodziny języków indoeuropejskich. |
P |
F |
| 2. |
Na obszarze oznaczonym literą A językiem urzędowym stosowanym przez większość ludności jest jeden z języków romańskich. |
P |
F |
| 3. |
Język francuski jest językiem urzędowym stosowanym przez większość ludności obszaru oznaczonego literą B. |
P |
F |
Odpowiedź:
P, F, F
Zadanie 23. (0–1)
W tabeli przedstawiono strukturę pochodzenia imigrantów przebywających w 2017 r. w wybranych krajach.
Uzupełnij tabelę. W każdym wierszu wpisz nazwę państwa, dla którego przedstawiono główne kierunki imigracji. Nazwy państw wybierz z podanych poniżej.
- Francja
- Japonia
- Kuwejt
- Niemcy
- Stany Zjednoczone
Odpowiedź:
Niemcy
Kuwejt
Francja
Zadanie 24. (0–1)
Zadanie wykonaj na podstawie wykresów, na których przedstawiono strukturę wieku i płci ludności Japonii w 2015 r. wraz z prognozą na 2040 r. i na 2065 r. (strona IV barwnego materiału źródłowego).
Oceń, czy poniższe informacje są prawdziwe. Zaznacz P, jeśli informacja jest prawdziwa, albo F – jeśli jest fałszywa.
| 1. |
Największa podaż siły roboczej na rynku pracy wystąpiła w 2015 r. |
P |
F |
| 2. |
Na każdej z piramid ludność w wieku powyżej 75 lat charakteryzuje się wyższą wartością współczynnika feminizacji niż współczynnika maskulinizacji. |
P |
F |
| 3. |
Współczynnik obciążenia demograficznego ludnością w wieku poprodukcyjnym w roku 2040 będzie mniejszy niż w roku 2015. |
P |
F |
Odpowiedź:
P, P, F
Zadanie 25. (0–2)
Przedstaw dwa podobieństwa i dwie różnice między ekstensywnym rolnictwem występującym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie a intensywnym rolnictwem Francji i Wielkiej Brytanii.
Podobieństwa:
1. ........................................................................................................................................
2. ........................................................................................................................................
Różnice:
1. ........................................................................................................................................
2. ........................................................................................................................................
Odpowiedź:
Podobieństwa:
− Wysoki poziom mechanizacji.
− Wysoki poziom towarowości produkcji rolnej.
− Wysoki stopień specjalizacji produkcji rolnej.
− Wysoka kapitałochłonność produkcji rolnej.
Różnice:
− Większe zużycie nawozów sztucznych we Francji i Wielkiej Brytanii niż w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
− Wyższe plony upraw we Francji i Wielkiej Brytanii niż w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
− Większa powierzchnia gospodarstw rolnych w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
− Wyższa wydajność chowu zwierząt we Francji i Wielkiej Brytanii (mierzona np. mlecznością krów) niż w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
[rs-ads block="Matura"]
Zadanie 26. (0–1)
Na diagramach przedstawiono udział w produkcji światowej głównych producentów bawełny i kukurydzy w 2017 r.
Oceń na podstawie diagramów i wiedzy własnej, czy poniższe informacje są prawdziwe. Zaznacz P, jeśli informacja jest prawdziwa, albo F – jeśli jest fałszywa.
| 1. |
Najdogodniejsze warunki przyrodnicze do uprawy kukurydzy występują w klimacie zwro
Popularne posty z tego bloga
Osadnictwo Pojęcia i definicje Zdefiniuj osadnictwo . Wyjaśnij różnicę między ekumeną, anekumeną i subekumeną . Wymień i omów czynniki przyrodnicze/historyczne, społeczno-gospodarcze/polityczno-prawne rozwoju osadnictwa .
Turystyka i ochrona przyrody Polska Wymień jakie znasz parki narodowe i opisz krótko co chronią. Wyjaśnij co to jest park narodowy . Wymień najstarszy/najmłodszy/największy/najmniejszy park narodowy w Polsce . Wymień, które parki narodowe w Polsce znalazły się na listach UNESCO: dziedzictwa i rezerwatów biosfery.
Powtórka z mapy fizycznej - tym razem pustynie. Tereny zaznaczałam w odniesieniu do granic, rzek, linii brzegowej itp., jednak pamiętajcie, że są wyrysowane w przybliżeniu :) Pustynie pomarańczowe to te ważniejsze, te żółte - uzupełniające. Mapy konturowe pochodzą z wikipedii. Europa Azja Wielki Nefud (Półwysep Arabski) Mały Nefud (Półwysep Arabski) Gobi (Mongolia, Chiny) Kara-kum (Turkmenistan) Kyzył-kum (Uzbekistan i Kazachstan) Takla Makan (Chiny) Ar-Rub-al-Chali (Półwysep Arabski) Pustynia Syryjska (Bliski Wschód) Thar/Wielka Pustynia Indyjska (Indie, Pakistan) Synaj (Półwysep Synaj) Pustynie w Azji
|
Komentarze
Prześlij komentarz